Uusia tuulia saksasta

Kävimme joulukuussa 2018 tutustumassa saksassa Bora liesituuletin järjestelmään, samalla tutustuimme paikalliseen keittiökaluste mallistoon. Tässä kertomus millaisia uusia tuulia saksasta löyty.

 

Saksassa käytettiin paljon mustaa ja puuta. Yläkaappeja on korkeus suunnassa madallettu, mutta välitilaa on nostettu. Tämä antaa keittiölle avaruuden tunnetta huomattavasti. Samalla työtila tason ja yläkaappien välissä kasvaa. Yläkaappien alle oli integroitu näyttävästi valot. Tasot olivat puuta ja tehty todella paksuksi. Aamiaiskaappeja oli monta eri vaihtoehtoa, sekä kodinkoneet integroituja.

Tässä on tyylikäs esimerkki kuinka mattamustan lasioven taakse on integroitu viinikaappi. Tämä luo ylellisyyttä keittiöön. Paksu puinen taso yhdistettynä mattamustaan kalusteeseen ja välitilaan antaa lämmintä kontrastia mustalle keittiölle.

Löytyi näyttelystä myös tälläinen erikoisuus. Viistot alakaapit oli toteutettu liukuovilla joiden takana oli hylly. Tässä on todella upea ja yksilöllinen ratsaisu joka säästää paljon tilaa edessään.

Boran koulutukseen osallistui keittiö- ja kodinkone myyjiä ympäri pohjoismaita. Myös muista maista olevat keittiökaluste myyjät olivat hakemassa uusia tuulia saksasta.

Boran keittiöpisteellä Bora kokki Amin loihti koko porukalle pientä purtavaa. Ensiksi Amin paistoin TEPAN grilli alustalla kaksi isoa lohi filettä. Kalaa oli grillitasolla isolle porukalle kerrallaan.

Käytössä oli kuvan kaltainen Bora professional 2.0. Kuvan laite on versio 1.0.

Lohen paistamisen ja maistamisen jälkeen Amin paistoi TEPAN Grillitasolla pihviä. Kyllä luit oikein, Samalla paistoalustalla hän paistoi niin lohet, kuin pihvitkin. 30 hengen porukka sai siis ruokaa syödäkseen. Mutta vielä puuttui jälkiruoka. Amin haki jääkaappiin jo valmiksi tekemänsä pannukakku taikinan ja alkoi paistamaan pannukakkua. Tässä kohtaa Amin ojensi ohjat yhdelle kanssa katsojalle joka teki Aminin ohjeiden mukaan loistavat jälkiruoat.

Tältä TEPAN grillitaso näytti kun sillä oli paistettu lohet, pihvit sekä pannukakut. Toki Amin putsasi välillä suuremmat lian pois. Nyt täytyi vielä saada Grillitaso puhtaaksi. Bora professional 2.0 sisältää älykkään puhdistus ohjelman. Se lämmittää Grillitason 70 asteeseen. Siinä asteessa rasva juuri sulaa, mutta ei ole liian kuuma. Olin varma, että grillitason pyyhkiminen on kova homma. Kun alusta oli lämmennyt 70 asteeseen niin suurin osa lähti ihan teräslastalla kaapimalla. Kun alusta oli kaavittu Amin kaatoi kivennäisvettä tason päälle, otti pyyhkeen ja pyyhki. Taso oli jo todella puhdas. Hän toisti vielä toisen kerran saman. Pintaan jäi vielä ohut valkoinen huntu, joka johtui siihen kiinni jääneestä proteiinista. Valkoviinietikka vei viimeisetkin jäljet pois. Pieni loraus valkoviinietikkaa ja pyyhkeellä pyyhintä ja TEPAN oli kuin uusi.

Pinta oli kuin siinä ei olisi koskaan tehty mitään.

 

MIKÄ IHMEEN BORA?

BORA on liesituulettimen ja induktiolieden sulava yhdistelmä. Keskellä sijäitsee imuyksikkö, joka vie kaikki höyryt sekä rasvat alaspäin. BORAN kanssa ei siis tarvita erillistä liesituuletinta. Bora on kehittänyt tätä tekniikkaa yli kymmenen vuoden ajan ja onkin näin edistyksellisin matkkinoilla oleva liesituuletin ja liesitaso yhdistelmä. Boran omassa laboratoriossa on suunniteltu jokainen komponentti tarkasti. Moottorissa riittää imutehoa viedä kaikki hoyryt ja käryt alaspäin, mutta moottorin imuteho on säädetty niin ettei ilmavirta kasva liian suureksi, että rasva kerkiää tarttumaan suodattimiin.

Monelle herää kysymys höyryistä. Mihin höyryt menevät ja kuinka ne vaikuttavat kalusteisiin tai talon rakenteisiin? 

Höyryt ohjataan rasva- ja aktiivihiilisuodattimien kautta takas huoneilmaan tai johdetaan hormiin. Huoneilmaan palauttava laite puhaltaa kaikki höyryt takas huoneilmaan. Höyryt eivät siis jää kalusteisiin tai talon rakenteisiin. Lisäksi laitteessa on ns. jälkikäyttö, joka kestää 20minuuttia. Tämä pitää tuuletinta 20 minuuttia pienellä teholla päällä, joka kuivaa sekä laitteen sisälle sekä ilmakanaviin jääneen höyryn. Tehtaalla olevassa laboratoriossa pääsimme kokeilemaan jääkö kalusteisiin kosteutta. Keitimme neljä litraa vettä kattilassa, joka johdettiin kalusteiden takatilaan. Edes tämä neljä litraa ei näkynyt missään. Laite siis todella toimii.