PIENEEN KAKSIOON AVARA KEITTIÖ

Tämän 44m2 asunnon keittiö kaipasi laajennusta. Keittiön vasemmalla puolella oli vaatehuone, josta haluttiin luopua ja keittiö laajennettiin vaatehuoneen puolelle kaatamalla keittiön ja vaatehuoneen välinen seinä. Tämä on kirjoitus tästä projektista.

Tervetuloa mukaan.

 

 Lähtötilanne oli pieni, ahdas ja pimeä keittiö. Keittiössä ei mahtunut kunnolla tekemään ruokaa ja laskutilaa oli vähän. Ennen seinän purkamista oli tehtävä isännöitsijän kanssa suunnitelma voiko seinää purkaa. Seinä paljastui tiiliseinäksi, joten tiedossa oli käynti rakennusvalvonnassa selvittämässä onko seinä mahdollisesti kantava. Talon alkuperäiset kuvat oli tilattava arkistosta nähtäväksi ja mennä niiden kanssa rakennusinsinöörin juttusille ja kysyttävä onko seinä kantava. Ei ollut joten tiedossa oli paljon kovaa työtä.

Seinän purkaminen aloitettiin olohuoneen ja keittiön väliseltä osuudelta. Seinä pyrittiin purkamaan niin, että mahdollisimman moni tiili säilyisi ehjänä. Asunto sijaitsi viidennessä kerroksessa, joten kantomatka alas oli pitkä. Betoni murska laitettiin lihalaatikoihin ja kannettiin alas pienissä erissä. Onneksi hissi oli tässä apuna.

 

 

Seinien purun jälkeen lattiaan jääneet kolot täytettiin. Keittiöstä tuli avara ja koko asuntoon tuli yhtenäinen ja valoisa ilme. Nyt oli aika mitata seinät ja suunnitella kaappien paikat, sekä miettiä kodinkoneiden sijoittelu. Aluksi tarkoitus oli laitaa kalusteet vain peräseinälle niin, että vasemmalla reunalla olisi jääkaappi/pakastin. Tämä ei ollu mahdollista, koska lattianrajassa meni vesiputket ja viemärit, niin jääkaappia ei voinut reunaan asentaa. Niinpä päädyttiin tekemään pieni kulmakeittiö jossa jääkaappi tulee olohuoneen viereiselle seinälle.

 

Ennen kalusteiden asennusta kokoasuntoon tehtiin alaslaskettu katto joka paneloitiin. Alaslaskun välissä pystyttiin viemään uudetsähköjohdot keittiöön. Näin säästyttiin pintavedoilta kokonaan.

Katon asennuksen jälkeen pääsimme asentamaan kalusteita. Alanurkkakaappi jäi kokonaan pois. Näin saimme nurkan molemmille puolille laatikostot ja nurkan oikealle puolelle altaan ja vasemmalle puolelle ruokailuvälinelaatikon. Vanhan keittiön puoli oli 15cm syvempi, joten oikean puolen kalusteet piti tehdä erikois syvänä.

Runkojen asennuksen jälkeen asuntoon asennettiin tamminen parketti. Keittiöön haluttiin taso samaa sävyä ja siksi tasoksi valittiin massiivipuinen tammi taso luonnonvärisenä.

Välitilalevyksi valikoitui tumman betonin värinen komposiitti levy. Komposiitti on kestävä ja helppo pitää puhtaana ja betonin väri yhdistettynä tammen väriin sointui yhteen todella upeasti.

                      

Tasojen ja taustojen jälkeen paikalle tuotiin kodinkoneet, sekä yläkaappien alle asennettiin LED-valot ja nurkkaan pistorasia yksikkö.

 Lopputuloksesta tuli avara, tilava ja valoisa keittiö. Keittiön käytännöllisyys nousi huomattavasti.